Eigenschappen en onderhoud

Snel naar

Algemene informatie

100% wolvilt

Wolvilt is een eeuwenoud en duurzaam materiaal dat op heel veel manieren wordt toegepast. Voor ons wolvilt gebruiken wij fijne Merinowol voornamelijk uit Zuid-Amerika, Zuid Europa en Australië. De wol wordt in West-Europa gewassen, gekaard, gevilt en geverfd en komt dan in ons magazijn in Delft te liggen.

Technische gegevens

  • Zuiver scheerwol conform “international wool secretariat”
  • Gifvrij conform Öko-Tex Test no. 2402035
  • EEG product
  • Brandclassificatie conform UNE 23735 Klasse M1, NEN-EN-13501 Klasse B1
  • Geluidsabsorbtie volgens UNE-EN ISO 354:2004 tot: 1,03α bij 10mm dik vilt, 0,82α bij 5mm dik vilt, 0,56α bij 3mm en 0,52α bij 2mm dik vilt.
  • Martindale test 15000 conform UNE-EN-ISO 12947/14465
  • Pilling Klasse 3 conform UNE-EN-ISO 12945-2-2001
  • Treksterkte conform UNE-EN-ISO 13936-2 in lengterichting 2,3 in breedterichtimg 1,8
  • Maatverandering bij chemisch reinigen in de lengte -1,0% in de breedthe 0,0%
  • Maatverandering bij handwas (1e keer) in de lengte max. -8,0% in de breedte max. -9,5%
  • 100% recyclebaar

Ons wolvilt wordt gemaakt met wolvezels van het Merinoschaap. Er wordt gebruik gemaakt van natuurzeep, heet water en wrijving en vervilten. Onder een microscoop is te zien dat wolvezels schubben hebben. Deze gaan onder invloed van natuurzeep en warmte openstaan en door de wrijving haken deze in elkaar. Zo ontstaat uiteindelijk wolvilt.

Van vezel tot wolvilt

Een reis langs de machinerie in onze productiefaciliteit
Als onze merinowol in de viltfabriek aankomt, heeft het al een hele reis gemaakt. De wol komt voornamelijk uit Zuid-Amerika en Zuid Europa. Voordat de wol wolvilt wordt, wordt het gewassen in de wasserij om vervolgens naar de vilterij te gaan. Hier ondergaat de wol de metamorfose tot industrieel wolvilt. Alle stappen in het productieproces vinden plaats in West-Europa. De machines zijn aan elkaar geschakeld, zodat het proces doorlopend is. In totaal is het machinepark bijna 100 meter lang.

  1. Mengen: de vezels worden onderling gemengd om een bepaalde kleur of kwaliteit te krijgen.
  2. Wolfen: de vezels worden los gemaakt.
  3. Kaarden: de vezels worden door middel van grote rollen met kleine naaldjes verder losgemaakt en in één richting gelegd.
  4. Kruislings leggen: de gekaarde vezels worden haaks over elkaar gelegd.
  5. Droog voorvilten: de gekaarde vezels worden op wattenramen licht voorgevilt. Na deze stap heeft men kaardvlies.
  6. Op dikte brengen: door te duwen of juist te trekken aan het kaardvlies, wordt de juiste dikte bereikt.
  7. Vilten: met stoom, natuurzeep en wrijving wordt het kaardvlies tot een dichte massa gevilt.
  8. Wassen: het vilt wordt gewassen en gespoeld om de zeepresten van het vilten eruit te krijgen.
  9. Verven: het vilt wordt in de juiste kleur geverfd en nagespoeld om de verfresten eruit te krijgen.
  10. Drogen: het vilt wordt in de juiste lengte en breedte opgespannen waarna het wordt gedroogd, zodat de maat permanent wordt.
  11. Scheren: spiraalvormige messen scheren hier de uitstekende vezels/haren weg, waardoor het gladde oppervlak van industrieel vilt ontstaat.
  12. Eindcontrole: het vilt loopt langzaam over een lichtbak en wordt door een medewerker gecontroleerd op kwaliteit, gaten en vlekken. Dit is de enige stap in het productieproces, waarbij een persoon direct betrokken is.

 

Voor welke doeleinden gebruikt u wolvilt?
Wolvilt kan gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden. Denk aan het maken van kleding of het verbeteren van de akoestiek. Het brandveilige wolvilt is hiervoor geschikt omdat het beschermt tegen warmte en kou en daarnaast is het goed isolatiemateriaal. Maar ook is het perfect voor kinderen om een middagje mee te knutselen. Wilt u weten waarvoor u wolvilt nog meer kunt gebruiken of heeft u andere vragen? Bel ons dan via +31 (0)15 214 63 41.

 

Eigenschappen

Gewicht per dikte

dikte wolvilt gewicht per strekkende meter
 1mm  450 gr
 2mm  750 gr
 3mm  1400 gr
 5mm  2200 gr
 10mm  4500 gr
 20mm  9500 gr

 

100% recyclebaar

Het vilt laten wij eerst uitrafelen of effilocheren, waarna het weer volledig in ons productieproces geïmplementeerd kan worden.

Als u ons wolvilt op uw muur heeft geplaatst kunt u het eraf halen en door ons laten recyclen. Wij moeten weten welke lijm u gebruikt heeft. Als u onze lijm heeft gebruikt, kunnen wij die verwijderen door middel van verhitting: in heet water lost de lijm op. Bij andere lijmsoorten gaarne informatie van de leverancier voorzien. Kleinere stukken wolvilt kunt u bij ons aanleveren. Als het gaat om grotere hoeveelheden, kunnen wij het bij u afhalen.

Vraag ons naar de mogelijkheden.

 

Onderhoud

Wolvilt is van nature vuil- en vochtafstotend. Dit komt doordat er lanoline op wolvezels zit, een natuurlijk vet. Hierdoor trekken vloeistoffen niet direct in het wolvilt. Ons wolvilt wordt gemaakt van Zuiver Scheerwol, waardoor er krimp kan optreden tijdens het wassen. Wij raden daarom aan, in plaats van te wassen, chemisch te reinigen. Daarnaast raden wij de volgende reinigingsmethoden aan:

  • droog vuil en stof → het wolvilt stofzuigen
  • natte vlekken → direct deppen met een droge doek of keukenpapier. Eventueel naspoelen met koud water en nogmaals deppen tot het vilt weer helemaal droog is
  • vetvlekken → reinigen met K2r