Wolvilt

Ons wolvilt wordt gemaakt met wolvezels van het Merinoschaap. Er wordt gebruik gemaakt van natuurzeep, heet water en wrijving en vervilten. Onder een microscoop is te zien dat wolvezels schubben hebben. Deze gaan onder invloed van natuurzeep en warmte openstaan en door de wrijving haken deze in elkaar. Zo ontstaat uiteindelijk wolvilt.

Van vezel tot wolvilt: een reis langs de machinerie in onze productiefaciliteit

Als onze merinowol in de viltfabriek aankomt, heeft het al een hele reis gemaakt. De wol komt voornamelijk uit Zuid-Amerika en Zuid Europa. Voordat de wol wolvilt wordt, wordt het gewassen in de wasserij om vervolgens naar de vilterij te gaan. Hier ondergaat de wol de metamorfose tot industrieel wolvilt. Alle stappen in het productieproces vinden plaats in West-Europa. De machines zijn aan elkaar geschakeld, zodat het proces doorlopend is. In totaal is het machinepark bijna 100 meter lang.

 1. Mengen: de vezels worden onderling gemengd om een bepaalde kleur of kwaliteit te krijgen.
 2. Wolfen: de vezels worden los gemaakt.
 3. Kaarden: de vezels worden door middel van grote rollen met kleine naaldjes verder losgemaakt en in één richting gelegd.
 4. Kruislings leggen: de gekaarde vezels worden haaks over elkaar gelegd.
 5. Droog voorvilten: de gekaarde vezels worden op wattenramen licht voorgevilt. Na deze stap heeft men kaardvlies.
 6. Op dikte brengen: door te duwen of juist te trekken aan het kaardvlies, wordt de juiste dikte bereikt.
 7. Vilten: met stoom, natuurzeep en wrijving wordt het kaardvlies tot een dichte massa gevilt.
 8. Wassen: het vilt wordt gewassen en gespoeld om de zeepresten van het vilten eruit te krijgen.
 9. Verven: het vilt wordt in de juiste kleur geverfd en nagespoeld om de verfresten eruit te krijgen.
 10. Drogen: het vilt wordt in de juiste lengte en breedte opgespannen waarna het wordt gedroogd, zodat de maat permanent wordt.
 11. Scheren: spiraalvormige messen scheren hier de uitstekende vezels/haren weg, waardoor het gladde oppervlak van industrieel vilt ontstaat.
 12. Eindcontrole: het vilt loopt langzaam over een lichtbak en wordt door een medewerker gecontroleerd op kwaliteit, gaten en vlekken. Dit is de enige stap in het productieproces, waarbij een persoon direct betrokken is.

Voor welke doeleinden gebruikt u wolvilt?

Wolvilt kan gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden. Denk aan het maken van kleding of het verbeteren van de akoestiek. Het brandveilige wolvilt is hiervoor geschikt omdat het beschermt tegen warmte en kou en daarnaast is het goed isolatiemateriaal. Maar ook is het perfect voor kinderen om een middagje mee te knutselen. Wilt u weten waarvoor u wolvilt nog meer kunt gebruiken of heeft u andere vragen? Bel ons dan via +31 (0)15 214 63 41.